DA LI NAM PREDSTOJI UVOĐENJE GENETIČKOG INŽENJERINGA?

Nedavno predstavljanje "Programa za promene" Srpske napredne stranke nije izazvalo odgovarajuću pažnju javnosti i medija. Tek su malobrojni kritičari primetili da se u toj platformi vodeće opozicione stranke koja na predstojećim izborima očekuje osvajanje skupštinske većine i vidi sebe kao vladajuću stranku mogu da sretnu i neke naizgled egzotične ideje, kao što je ideja o uvođenju državne genetičke politike. Cilj je takve politike, poručuju naprednjaci, da se smanji rađanje dece s naslednim poremećajima, redukcija pojava onkoloških, kardiovaskularnih i psihijatrijskih bolesti za koje postoje nasledne prdispozicije, kao i smanjivanje broja dece sa predispozicijama za alkoholizam i gojaznost. Sve bi to, smatraju naprednjaci, dovelo do smanjivanja finansijskih izdataka u sferi zdravstva i socijalne politike, a Srbija bi se pretvorila u zdravu i vitalnu naciju.

U javnosti prevladava ignorisanje takvih predloga, a primetno je i blago podsmehivanje naprednjačkim idejama da se u sferu reproduktivne politike uvedu principi eugeničke higijene i genetskog inženjeringa. Smatramo da je takav ignorantski stav neopravdan. Nisu li se svojedobno mnogi u Nemačkoj i u svetu podsmevali čudacima iz minhenskih pivnica, a sve je završilo gasnim komorama i istrebljenjem miliona rasno i medicinski nepoćudnih ljudskih bića?

Stoga nema mesta ni prećutkivanju ni podsmevanju, posebno kada takve ideje dolaze iz redova jedne ozbiljne stranke koja koristi nagomilano nezadovoljstvo naroda i nudi se kao spasonosna alternativa za budućnost Srbije. Na fašizam treba da se upozorava dok nije kasno. A sutra će možda biti prekasno.

U Beogradu, 21. 11. 2011.
Žene u crnom-Beograd