SRBIJA NA DAN POBEDE

Pogubni učinci rastuće fašizacije u Srbiji

Srbija se ponovo suočava sa fašizmom koji personifikuje predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. Reč je o flagrantnom ugrožavanju bezbednosti, nikakve, reakcije države i slabe reakcije ostataka demokratske javnosti.

Vojislav Šešelj je, uz odobravanje svoje pomahnitale pratnje, napao Stašu Zajović, koordinatorku Žena u crnom. Vređao je njeno dostojanstvo, koristeći pritom sopstvenu percepciju njenog izgleda i otkrivajući bahatu varijantu srpskog "ibermenš”, spremnog da drugačije od sebe ugrozi, čak i liši života. On nije na vlasti, ali njegovo poimanje javnog nastupa i sopstvenih, ničim sputanih, prava mnogo je raširenije i snažnije nego izborni rezultati njegove stranke.

Incident se dogodio u Višem sudu, u Palati pravde koji treba da odluči o rehabilitaciji ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, uz prisustvo Olivera Antića, savetnika predsednika Republike Tomislava Nikolića, od koga Žene u crnom zahtevaju da se odrekne titule četničkog vojvode, zvanja koje mu je dodelio Vojislav Šešelj. To je poražavajući kontinuitet u kojem živimo, To podseća i na Šešeljevu izjavu iz 1999: "Možda ne možemo da dohvatimo svaki NATO avion, ali ćemo ščepati one koji su nam pri ruci, pripadnike raznih izdajničkih organizacija, kao što su Beogradski krug, Žene u crnom, Građanski savez, Helsinški odbor. Ako dođe do bombardovanja, Srbi će prilično stradati, ali Albanaca na Kosovu i Metohiji više neće biti!".

Šešelj je ubrzo ponovio svoj fašistički ispad, vređajući uglednu istoričarku Latinku Perović zbog njenih godina i delovanja. U nastavku svog divljanja koje se, simbolično, odvijalo pred Palatom pravde, Šešelj je još jednom pokazao suštinu svojih namera i prirode vlasti u kojoj je bio. On je rekao: "Baba Latinka bi odavno omastila konopac da smo mi na vlasti".

Žene u crnom i ovom prilikom konstatuju da u Srbiji nema zaštite pojedinki i pojedinaca od ovakvog varvarstva i necivilizacijskog divljanja, što je poražavajuće i zastrašujuće. Ponašanje poput Šešeljevog na ovaj način dobija legitimitet i postaje društveno prihvatljivo. Odsustvo reakcije državnih organa navodi na pomisao da sadašnja vladajuća elita direktno nastavlja Šešeljevu politiku i da su oni najbolji Šešeljevi učenici, koji su se presvukli u novo odelo radi očuvanja vlasti.

Odgovornost kritičke javnosti jeste da se izjasni o tome i ustane protiv sveprisutnog nasilja i nekažnjivosti te kršenja građanskih i demokratskih prava.

U Beogradu, 09. maj 2015.

Žene u crnom
Savez antifašista Srbije
Helsinški odbor za ljudska prava