Solidarnost sa porodicom Milivojević iz Lučana

U znak solidarnosti i saosećanja sa porodicom Milivojević iz Lučana aktivistkinje Žena u crnom iz Beograda prisustvovaće 14. jula 2021. godine pomenu na groblju u Lučanima povodom četvrte godišnjice stradanja Milomira Milivojevića.

U fabrici “Milan Blagojević-Namenska’ iz Lučana 14. jula 2017. godine dogodila se eksplozija baruta, nakon koje su preminuli radnici Milomir Milojević i Milojko Ignjatović. Porodica Milovojević godine traži od državnih organa da rasvetle okolnosti tragedije u fabrici. Pred Osnovnim sudom u Ivanjici vodi se krivični postupak protiv generalnog direktora fabrike “Milan Blagojević-Namenska’ iz Lučana - Radoša Milovanovića i dvojice rukovodilaca iz iste fabrike (Vladimira Lončarevića i Tome Stojića). Oni su optuženi da su ‘izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti’ jer su 14. jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta poginuli radnici Milomir Milojević i Milojko Ignjatović. Žene u crnom prate suđenje od početka, mada nam je često iz potpuno neopravdanih razloga onemogućeno direktno prisustvo.

Suđenje je počelo pred Osnovnim sudom u Ivanjici 3. oktobra 2019. godine, kada su direktor R. Milovanović i oni koji stoje iza njega ucenom naterali više stotina radnika fabrike ‘‘Milan Blagojević-Namenska’ iz Lučana da na zverski način vređaju porodicu poginulog radnika Milomira Milojevića. Celokupni tok suđenja pratile su, po nalogu režima, opstrukcije od strane Suda i Tužilaštva, a porodica Milovojević izložena je neprestanim ponižavanjima i maltretiranju, čak i kriminalizaciji samo zato što se hrabro bore za pravdu i kažnjavanje odgovornih za nesreće!

I ovom prilikom izražavamo porodici Milivojević podršku na hrabroj i odlučnoj borbi za pravdu. Uz izraze najdubljeg saosećanja pridružujemo se bolu porodice Milovojević i zajedno sa članovima porodice odaćemo poštu njihovom ubijenom sinu Milomiru na pomenu 14. jula na groblju u Lučanima.

13. jul 2021.