Zene u crnom
10. jul – Srebrenica 8372 PDF Štampaj E-pošta

Povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici, Mreža Žena u crnom uz podršku Multimedijalnog centra Led art, Dah teatra, Inicijative mladih za ljudska, Autonomnog ženskog centra organizovala je na Trgu Republike, u Beogradu 10. jula 2017. godine scensku akciju u crnini i ćutanju “Srebrenica 8372...”.

Ova akcija je, kao i svake godine, planirana da se održi na Trgu Republike, ispred spomenika Knezu Mihailu. Skup je uredno prijavljen policiji. Po dolasku aktivistkinja i aktivista na Trg Republike, na mestu gde je trebalo da se održi skup, već se nalazila grupa osoba, među kojima je bio veći broj pripadnika ekstremno-desničarskih organizacija.

Simo Spasić (iz udruženja Srba kidnapovanih i ubijenih na Kosovu) je predvodio akciju. Primećeni su takođe Radomir Počuča, uslovno osuđen za učešće u ratu u Ukrajini, nedavno oslobođen za krivično delo ugrožavanja sigurnosti aktivistkinja Žena u crnom, Miša Vacić, lider profašističke organizacije 1389, osuđen za napade na LGBT osobe, koji je do nedavno bio savetnik u Vladi Aleksandra Vučića, Milovan Drecun, novinar, koji se isticao tokom ratova u širenju mržnje prema drugim narodima, naročito prema Albancima na Kosovu, danas poslanik Srpske Napredne Stranke i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo.
Primećen je i veći broj pripadnika ekstremističke organizacije Zavetnici, kao i neonacističke organizacije Alternativa.

Oni su, između ostalog, držali transparent na kome su se nalazile slike ubijenih Srba u Srebrenici 1992. godine, ruske i srpske zastave, kao i zastave sa likovima haškim optuženika i osuđenika Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Policajci koji su obezbeđivali skup su građane/ke koji su došli na skup Žena u crnom premestili na drugi kraj Trga Republike, okružili ih i praktično ograničili kretanje, kao i pristup skupu. Aktivisti/kinje i građani/ke koji su hteli da se priključe su imali problema, jer policija nije dopuštala da se priđe. U isto vreme pripadnici desničarskih organizacija su se slobodno kretali, dobacivali, pretili, vređali građane koji su došli da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici. Policija nam je rekla da su najavu za skup desničara dobili u toku dana a po proceduri svaki javni skup se mora prijaviti pet dana pre održavanja. Kad smo upitali policajca o tome kako su dobili dozvolu, odgovorio je: “Oni su pozvali kabinet ministra!”.
Iako su nadležni organi imali pravo da ne odobre održavanje skupa, u isto vreme i na istoj lokaciji, licima za koje od ranije znaju da su nasilni, kao i da im je jedini cilj da spreče i ometaju skup Žena u crnom, policija je dozvolila održavanje skupa ekstremnih desničara.

Žene u crnom su svoju mirovnu akciju izvele preko puta spomenika, na drugom kraju Trga Republike.
Deset aktivistkinja je stupilo na scenu držeći prazne crne papire. Sa leve strane aktivistkinje su držale transparent Solidarnost i Priznajem, a sa desne strane transparente Odgovornost i Srebrenica Pamtimo. U jednom trenutku, aktivistkinje su okrenule papire tako da se ispisana srebrnom bojom formirala reč SREBRENICA. Iza njih, grupa akivistkinja je držala srebrne papire na kojima je pisalo 8372... U jednom trenutku je ta grupa aktivistkinja izašla i stala naspram kontraprotesta držeći te transparente.

U ovoj mirovnoj akciji učestvovalo je oko stotinak (100) aktivistkinja i aktivista. Akciju je obezbeđivala policija, a bila je izuzetno dobro medijski propraćena.

U prilogu su linkovi o akciji:
Dva skupa za srebreničke žrtve, među njima kordoni policije - N1
Žene u crnom odale poštu žrtvama genocida u Srebrenici - Oslobođenje
Sećanje Žena u crnom na Srebrenicu, kontramiting porodica nestalih Srba - Glas Amerike
Žene u crnom obeležile stradanje Muslimana u Srebrenici - Tanjug
Scenska akcija "Srebrenica 8372" na Trgu republike - Danas
Dva skupa u BG zbog Srebrenice, policija razdvajala - B92
ŽENE U CRNOM: SRBIJA DA PROGLASI 11. JUL DANOM SEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI - Autonomija
Žene u crnom: Srbija treba 11. juli proglasiti danom sjećanja na žrtve genocida - BDC TV

 

© 2006-2012. Zene u crnom. Sva prava zadrzana.
Designed by e-Srbija
 
Štamparija Proof