IN SERBIA VIOLENCE ALWAYS PRECEDES HATE SPEECH

U periodu od 9. do 14. novembra 2016. godine, dnevni list Informer je u više navrata pisao o donacijama koje su navodno dobile organizacije civilnog društva, a među njima i Žene u crnom.

9. novembra list je objavio tekst pod naslovom: „ŽENE U CRNOM NAJVEĆI STRANI PLAĆENICI: Zapad im dao 1.587.596 evra da optužuju Srbiju za ratne zločine“.
U tekstu se organizacija Žene u crnom naziva opskurnom i navodi da Žene u crnom dobijaju ogromne sume novca, za tzv. "anti-srpsko delovanje", insinuirajući da su Žene u crnom "plaćenice", "izdajnice", "strani agenti", da za novac "rade protiv države" i sl. Iz dana u dan objavljivana je fotografija Staše Zajović, a pored nje je stajalo njeno ime i iznos 1.587.596 evra, čime se insinuira da je ona lično dobila tu nestvarnu sumu novca, čime je ona učinjena metom za odstrel. Slično je urađeno i sa drugim osobama iz srodnih NVO.

Ovim putem obaveštavamo javnost, da su svi podaci izneti u listu Informer lažni – lišeni bilo kakve činjenične istine.

Mi kao organizacija za ljudska prava ne pridajemo nikakav značaj onome što piše list Informer, jer je to oruđe režimske propagande. Znamo da svaka iole pismena i razumna osoba, ne samo što ne veruje, nego odbacuje sa gnušanjem, gađenjem i ogorčenošću ono što piše pomenuti list.

Međutim, to ne umanjuje opasnosti koje takvi navodi proizvode. Ono što list Informer piše predstavlja otvoreni poziv na linč, odstrel, uključujući fizičku eliminaciju. U Srbiji je odavno otvorena sezona lova na sve one pojedince/ke i grupe koji kritički misle, a među njima smo i mi Žene u crnom. Pisanje lista Informer je pojačalo organizovanu hajku ultradesničarskih – profašističkih grupa protiv Žena u crnom i srodnih organizacija civilnog društva.

Budući da je list Informer glasilo režima, podržavalac lika i dela premijera Aleksandra Vučića, da li ovo znači da ćutanje države naspram demonizovanja i kriminalizacije koja se sprovodi preko Informera, daje prećutnu saglasnost za takve postupke?

Tužilaštvo se još uvek nije oglasilo po službenoj dužnosti za širenje ovih lažnih glasina kao i drugih krivičnih dela, iako je po brojnim međunarodnim konvencija država obavezna da preduzme sve potrebne korake kako bi zaštitila braniteljke ljudskih prava, kako od državnih tako i od nedržavnih aktera.

Mi smo se kao organizacija civilnog društva koja se bavi odbranom ljudskih prava obratile međunarodnim institucijama i mrežama za ljudska prava, koje su u mogućnosti da omoguće naš dalji nesmetani rad, a sve u cilju kako bi oni koji protiv nas šire laži bili pozvani na odgovornost.

Obaveštavamo javnost da će Žene u crnom zatražiti sudsku zaštitu od navedenih napada.

U Beogradu, 17. novembra 2016.


Print   Email