Saopštenje povodom 8. marta – MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

8.3.2021, Beograd – Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Autonomni ženski centar i Žene u crnom podsećaju da su žene širom sveta protekle godine bile, pored starih, suočene i sa novim problemima usled pandemije izazvane korona virusom i da su najviše na udaru bila radna i reproduktivna prava, kao i da se povećalo nasilje prema ženama u okviru porodice.

Režim i dalje toleriše neonacističko nasilje

Najnoviji napad grupe maskiranih huligana na izložbu stripova „Novo doba“ u Zemunu ukazuje na intenziviranje neonacističkih ispada usmerenih na širenje atmosfere straha i nesigurnosti. Činjenica da policija nije reagovala (iako je unapred upozorena na veći broj pretnji organizatorima izložbe i premda je policijska patrola bila u blizini galerije u zgradi Stare kapetanije gdje se napad dogodio) upućuje na saučesništvo režima u zastrašivanju građana/ki Srbije.

Kundër gjuhës së urrejtjes raciste të Vullinit

Me aktgjykimin e Gjykatës së Lartë në Beograd, Ministri aktual i Punëve të Brendshme Alleksandar Vullin është liruar nga aktakuza për diskriminim, fyerje dhe gjuhën e urrejtjes ndaj shqiptarëve. Një aktgjykim i tillë shkakton shqetësim serioz lidhur me aftësinë e drejtësisë në Serbi për ta zbatuar përgjegjësisht Ligjin për Ndalimin e Diskriminimit Racor dhe Fetar i cili e dënon “provokimin ose nxitjen e pabarazisë, urrejtjes dhe jotolerancës së bazuar në përkatësi racore, kombëtare, fetare, seksuale ose ndonjë përkatësi tjetër”.

STOP THE WAR IN NAGORNO KARABAKH!

On 7th October 2020 at 15:30, Women in Black organizes the anti-war protest „Stop the war in Nagorno Karabakhu“. The vigil in mourning and in silence will be held in Street Knez Mihailova in Belgrade.

Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru!

18. 11. 1991. – 18. 11. 2020.

Žene u crnom će 18. novembra 2020. godine organizovati mirovnu akcju u crnini i ćutanju „Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru“, na Trgu Republike u Beogradu, od 12h. Žao nam je što zbog epidemioloških mera ove godine nećemo prisustvovati komemoraciji u Vukovaru. I ovom prilikom izražavamo saosećanje i solidarnost sa porodicama žrtava, građankama i građanima Vukovara.

Stop the violence in Belarus

Support for the nonviolent protests

Women in Black are organizing protest in blackness and silence, 9th. 09. 2020. from 13-14pm in front of the Belarus Embassy, Deligradska 13.

Solidarnost sa porodicom Milivojević iz Lučana

Saopštenje povodom suđenja u Ivanjici, 3. novembar 2020.

U znak solidarnosti sa porodicom Milivojević iz Lučana i njihovom hrabrom i odlučnom borbom za pravdu, pred Osnovnim sudom u Ivanjici aktivistkinje Žena u crnom iz Beograda prisustvovaće ročištu koje se održava 3. novembra 2020. godine.

Stop govoru mržnje SPC i nenamenskom trošenju novca svih građana Srbije!

Saopštenje povodom dodele sredstava iz budžetske rezerve za radove na hramu Svetog Save i reakcije SPC na kritike dela javnosti

Protestujemo protiv rečnika punog govora mržnje u saopštenju Srpske pravoslavne crkve od 7. jula i tražimo odgovor od Vlade Srbije zašto je odlučila da, u danima kada su ugroženi zdravlje, životi i ekonomska egzistencija građana Srbije, SPC dobije milijardu i dvesta miliona dinara za radove na Hramu Svetog Save u Beogradu.

STOP ZABRANI ABORTUSA U POLJSKOJ!

U znak solidarnosti sa građankama/ima Poljske koje danima protestuju protov odluke Ustavnog suda od 22. oktobra o praktično potpunoj zabrani abortusa Žene u crnom i Autonomni ženski centar organizuju protest u crnini i ćutanju u sredu 28. oktobra 2020. u 12 h ispred ambasade Republike Poljske u (Kneza Miloša broj 38.) u Beogradu.

Solidarity with the ANTIFA protests in the USA - Justice for George Floyd!

Women in Black, Belgrade and the Civil Action, Pancevo are organizing a protest in silence and wearing all black called Solidarity with the ANTIFA protests in the USA - Justice for George Floyd, on Monday June 8, 2020 in Knez Mihailova Street in Belgrade.

Pamtimo zločin u Sjeverinu!

Žene u crnom će 22.10.2020. organizovati mirovnu akciju “Pamtimo zločin u Sjeverinu”, u Knez Mihailovoj ulici (ispred Ruskog cara), u Beogradu, od 12h do 12.30h, i prisustvovati obeležavanju zločina u selu Sjeverin.

SREBRENICA - 8372...

Announcement on the occasion of the 23rd anniversary of the genocide