Stop govoru mržnje SPC i nenamenskom trošenju novca svih građana Srbije!

Saopštenje povodom dodele sredstava iz budžetske rezerve za radove na hramu Svetog Save i reakcije SPC na kritike dela javnosti

Protestujemo protiv rečnika punog govora mržnje u saopštenju Srpske pravoslavne crkve od 7. jula i tražimo odgovor od Vlade Srbije zašto je odlučila da, u danima kada su ugroženi zdravlje, životi i ekonomska egzistencija građana Srbije, SPC dobije milijardu i dvesta miliona dinara za radove na Hramu Svetog Save u Beogradu.

Srpska pravoslavna crkva je, nedavno, iz budžetske rezerve Republike Srbije dobila milijardu dinara (8,5 miliona evra) za nastavak radova na Hramu Svetog Save u Beogradu. Deo javnosti, ali i neke ličnosti visoko pozicionirane u vrhu hirerarhije Crkve, reagovali su na ovaj potez Vlade Srbije, smatrajući da nije vreme za ovakav i ovoliki izdatak na teret svih građana. Okolnosti u kojima se građanke i građani Srbije nalaze već duže vreme a posebno ovih dana, pokazuju da je pred državnim organima i građanima i dalje veliki izazov borbe protiv bolesti COVID-19, koji iziskuje ne samo epidemiološke mere već i velika materijalna sredstva da bi se održao zdravstveni sistem i spaslo zdravlje i životi ljudi.

SPC se u svom saopštenju od 7. jula obrušila na svog episkopa Grigorija koji je u listu Danas kritikovao državne organe Republike Srbije ali i vrh SPC, i tom prilikom je koristila jedan krajnje ostrašćen rečnik pun diskvalifikacija upućenih ne samo episkopu i listu Danas, već i delu građana koji su u pežorativnom tonu označeni kao „drugosrbijanci i autošovinisti“ uz koje idu, prema tom saopštenju SPC, i pridevi „izdajnički“ i „antisrpski“.

Smatramo da sadržaj ovog saopštenja ali i potezi državnih zvaničnika koji su došli kao reakcija na iste kritike javnosti, ponovo pokazuju veliku međuzavisnost svetovne i crkvene vlasti u Srbiji koja je, po Ustavu, sekularna država i u kojoj bi državni poslovi trebalo da se obavljaju u korist svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost. Primećujemo da se SPC čiji vrh sebe poistivećuje sa „srpskim narodom“, sem deklarativne podrške, nije organizovala da pomogne građanima da prebrode ne samo zdravstvenu već i ekonomsku krizu, nimalo se ne uzdržavajući da svoje projekte završava novcem tih građana.

Vlada Srbije, očigledno, ne zahteva od SPC da joj da povratnu informaciju o tome kako se i za šta tačno koriste sredstva koja svi građani uplaćuju u budžet.

I svetovna i SPC vlast potpuno su imune na reakcije onih koji ih izdržavaju, što pokazuje da je samo nedelju dana nakon isplate milijardu dinara, 10. jula u Službenom listu RS objavljeno da će se iz budžetske rezerve Crkvi „dodati“ još dvesta miliona dinara.

U Beogradu, 14. jula 2020. godine


Print   Email