Pamtimo zločin u Sjeverinu!

Žene u crnom će 22.10.2020. organizovati mirovnu akciju “Pamtimo zločin u Sjeverinu”, u Knez Mihailovoj ulici (ispred Ruskog cara), u Beogradu, od 12h do 12.30h, i prisustvovati obeležavanju zločina u selu Sjeverin.

Pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici" na čalu sa Milanom Lukićem, su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj - Rudo, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske u mestu Mioče, kod kafane Amfora oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u selo Prelovo (opština Višegrad), gde su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine.

Ubijeni su Sjeverinci: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i Mevlida Koldžić.

Za ovaj zločin su pred sudom u Srbiji osuđena četvorica neposrednih počinilaca. Srbija je iz odgovornosti izuzela naredbodavce i planere ovog, kao i brojnih drugih zločina. Haški tribunal se nije bavio, ni ovim, kao ni drugim zločinima koji su prema muslimanskom stanovništvu počinjeni u Sandžaku.

U Zakonu o zaštiti civilnih žrtva rata nema sjeverinskih žrtava, budući da ovaj sramni zakon ne prepoznaje građane svoje zemlje kao civilne žrtve rata, iz dva razloga:

  • rat se nije vodio na teritoriji Srbije; odnosno žrtve su otete na teritoriji Bosne i Hercegovine i
  • žrtve nisu stradale od neprijateljske strane u sukobu.

Ukoliko želi da pokaže da je raskrstila sa zločinima iz prošlosti koje je sama organizovala i sprovodila, država Srbija mora između ostalog da počne sa procesom obeštećenja žrtava ovog, ali i brojnih drugih zločina, koje je počinila prema svojim građanima samo zato što su bili drugog imena. U suprotnom, društvo u Srbiji će nastaviti da bude taoc političkog režima ogrezlog u brlogu nekažnjivosti.

U Beogradu, 21.10.2020.

Žene u crnom
Inicijativa mladih za ljudska prava, Beograd


Print   Email