Solidarnost sa porodicom Milivojević iz Lučana

Saopštenje povodom suđenja u Ivanjici, 3. novembar 2020.

U znak solidarnosti sa porodicom Milivojević iz Lučana i njihovom hrabrom i odlučnom borbom za pravdu, pred Osnovnim sudom u Ivanjici aktivistkinje Žena u crnom iz Beograda prisustvovaće ročištu koje se održava 3. novembra 2020. godine.

Pred Osnovnim sudom u Ivanjici vodi se krivični postupak protiv generalnog direktora fabrike “Milan Blagojević-Namenska’ iz Lučana - Radoša Milovanovića i dvojice rukovodilaca iz iste fabrike (Vladimira Lončarevića i Tome Stojića). Oni su optuženi da su ‘izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti’ jer su 14. jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta poginuli radnici Milomir Milojević i Milojko Ignjatović.

Suđenje je počelo pred Osnovnim sudom u Ivanjici 3. oktobra 2019. godine. Celokupni tok suđenja praćen je, po nalogu režima, opstrukcijama od strane Suda i Tužilaštva, a porodica Milovojević izložena je neprestanim ponižavanjima i maltretiranju, čak i kriminalizaciji samo za to što se hrabro bore za pravdu i kažnjavanje odgovornih za nesreće!

Pružajući podršku hrabroj borbi porodice Milojević protiv nekažnjivosti zločina, naglašavamo da ovo suđenje pokazuje:

  • Da su nebezbednost - nedostatak elementarne zaštite radnika, zastarela oprema, krajnje loši uslovi rada, prekomerno angažovanje radnika - glavni uzroci nesreća u namenskoj industriji. Samo u fabrici “Milan Blagojević – Namenska’ iz Lučana poginuo je 21 radnik a niko nije odgovarao!
  • Da optuženi uživaju podršku režima Aleksandra Vučića, da su u sprezi mafije i političke oligarhije u industriji naoružanja u Srbiji radnici svedeni na robovsku radnu snagu i služe za nemilosrdnu eksploataciju u svrhu sticanja profita trgovaca oružjem.

Zahtevamo:

  • Da Sud i Tužilaštvo, umesto opstrukcija po nalogu režima, poštuju dostojanstvo porodice Milivojević i omoguće uslove za bezbedno odvijanje sudskog postupka u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srbije kao i da od predstavnika državnih organa ne dolaze pravno neosnovani potezi prema Milivojevićima.

Pravda za porodicu Milovojević! Solidarnost je naša snaga!


Žene u crnom, Beograd, 2. novembar 2020.


Print   Email