Saopštenje povodom 8. marta – MEĐUNARODNOG DANA ŽENA

8.3.2021, Beograd – Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, Autonomni ženski centar i Žene u crnom podsećaju da su žene širom sveta protekle godine bile, pored starih, suočene i sa novim problemima usled pandemije izazvane korona virusom i da su najviše na udaru bila radna i reproduktivna prava, kao i da se povećalo nasilje prema ženama u okviru porodice.

Pandemija je najviše pogodila žene – žene su najviše zaposlene na poslovima brige (uslužne, proizvodne i obrazovne delatnosti), gde su izložene brutalnoj i nemilosrdnoj eksploataciji, ucenama, ponižavanju; veliki broj žena na prekarnim (siva ekonomija) poslovima izgubio je posao, a one koje nisu, izložene su riziku od gubitka posla; radnice u fabrikama (Jura itd.) nemaju zaštitna sredstva, svakodnevno trpe ucene, otpuštanja, odmazde i ponižavanja; aktivistkinje sa stalnim zaposlenjem, zbog smanjenja plate, jedva preživljavaju; mnoge aktivistkinje, inače nezaposlene (novinarke, umetnice, radnice...) su ostale bez redovnih prihoda; zbog poslova brige o starima u porodici, mnoge aktivistkinje nisu mogle da ispunjavaju radne obaveze itd. Mnoge žene u Srbiji su od momenta proglašenja vanrednog stanja bile suočene sa povećanim ekonomskim neizvesnostima i dovedene na rub egzistencije.

Kada je reč o nasilju prema ženama, svedočimo da se ono tokom pandemije povećalo, ali takođe i da su početkom ove godine mnoge žene progovorile o (seksualnom) nasilju koje su doživele ili doživljavaju – unutar kuće, škole, fakulteta, na radnom mestu, na ulici... Svedočili smo istorijskom momentu prekidanja ćutnje o seksualnom nasilju koji ne sme ostati bez reakcije i podrške društva i države!

Iako je pandemija ovog 8. marta onemogućila masovni izlazak na ulice, razloga za to ne manjka! Pozivamo sve žene da budemo solidarne jedna sa drugom, brinemo jedna o drugoj i borimo se jedna za drugu – ako ne zajedno na ulici, onda u našim okruženjima. Solidarnost je naša snaga – do narednog viđanja na ulicama!


Print   Email