Divna Stanković

Zaslužne žene Leskovca

Žene feministkinje i aktivistkinje u poslednjim decenijama XX veka



Divna Stanković (1956 – 2011) je bila istaknuta aktivistkinja u borbi priotiv režima Slobodana Miloševića. Učestvovala je u organizaciji velikog narodnog mitinga u Leskovcu 1999. godine, neposredno po završetku rata na Kosovu i Metohiji. Jedna je od osnivačica nevladine organizacije Narodni parlament i predsednica organizacije Ženski centar.

Prva je javno progovorila o kriminalu u Leskovcu, naročito o narkodilerima i činjenici da uživaju zaštitu nekoga u policijskim i pravosudnim redovima. Divna je bila izuzetno hrabra osoba i velika borkinja. Ona je umnogome doprinela nastanku i razvoju Narodnog parlamenta, kao i postizanju ciljeva kojima se organizacija bavila, u periodu do kraja 2001. godine.

U postpetooktobarskom periodu bila je naročito aktivna u borbi protiv nasilja u porodici i za rodnu ravnopravnost.
Bez dlake na jeziku Divna je često prozivala one čiji je dolazak na vlast i sama veoma pomogla, zbog neispunjenih obećanja.
Zalagala se za edukaciju žena, dece i omladine kroz podizanje svesti, borila se za ljudska prava i njihovu zaštitu, pravni status žena, dece i omladine. Radila je na sprečavanju njihovog zlostavljanja i diskriminacije, na ekonomskom osnaživanju žena i mladih, pomagala ženama, deci i omladini u nevolji, bavila se humanitarnim radom.

Umrla je posle duže i teške bolesti, u pedeset petoj godini zivota. Za nesebični humanitarni rad, Divni Stanković je posthumno dodeljeno Oktobarsko priznanje grada Leskovca, koje je primio njen suprug.

Biografiju priredile:
Ljiljana Stojanović
Ivana Ristić
Mirjana Mijajlović


Print   Email