Gordana Stoiljković

Žene feministkinje i aktivistkinje u poslednjim decenijama XX veka



Gordana Stoiljković (1954 – 2009) rođena je u Leskovcu u radničkoj porodici i u njemu je provela detinjstvo.
Završila je najpre tekstilnu školu, a potom i Višu tehničku školu. Radila je u fabrici štofova “Kosta Stamenković”, kasnije “Leteks”, sve do 1998. godine.
Bila je jedna od učesnica u narodnom mitingu protiv režima Slobodana Miloševića. Aktivizmom je počela da se bavi u organizaciji Ženski centar, 2002. godine.
2004. godine prolazi obuku za konsultantkinju na SOS telefonu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja. Radila je kako sa ženama iz organizacije, tako i sa korisnicama.

Aktivno učestvuje na radionicama, tribinama, uličnim akcijama. Od 2007. je jedna od osnivačica organizacije Žene za mir.Takođe učestvuje i u svim aktivnostima, vezanim za suočavanje sa prošlošću (posećivanje mesta zločina, praćenje suđenja, ulične proteste i edukativne aktivnosti).
Bila je prava borkinja za ženska ljudska prava, mirovnjakinja.

Glasno je govorila o porastu narkomanije, o stradanju dece i pošasti koja je uzimala sve više i više ljudskih života.Nije se libila da glasno govori o korupciji, o siromaštvu, o nasilju. Ukazivala je na probleme u društvu i u lokalnoj zajednici. Tražila je pravdu i istinu za žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Borila se za mir i razoružanje.
Umrla je posle duge i teške bolesti, u junu 2009. godine, u Beogradu.

Biografiju priredile:
Ljiljana Stojanović
Ivana Ristić
Mirjana Mijajlović


Print   Email