Leposava Stamenković Lepša

Kraj XIX i prva polovina XX veka

Sindikalistkinje i učesnice u NOB

Leposava Stamenković1 (1922. – 1942.) je rasla u siromašnoj radničkoj porodici, zbog čega je morala da napusti školovanje posle trećeg razreda gimnazije i upiše grafički zanat. Članica SKOJ-a je postala 1939. godine. Radila je kao skojevka u KUD Abrašević, a članica Komunističke partije je postala u prvoj polovini 1940. godine.

Početkom 1941. godine postaje članica Okružnog komiteta SKOJ-a. 1940. godine, dok je njen otac Kosta bio u logoru u Bileći, Leposava je prerušena u staricu bacala letke u dvorišta kuća u okupiranom Leskovcu. U lecima se govorilo o nedelima školskih vlasti u Leskovcu.

Bila je sekretarka rejonskog rukovodstva SKOJ-a, u Trećem rejonu Leskovca. Na skojevskom savetovanju u Čifluk Miri, pored Leskovca, u noći između 12. i 13. jula 1941. podnela je referat o radu partije.
Krajem jula 1941. godine prisustvovala je sastanku u Svetoilijskom parku, na kome je formirana skojevska grupa koja je vršila diverzije u gradu. Leposava je bila članica grupe koja je bila zadužena za pisanje parola u gradu. Istovremeno pohađa i kurs prve pomoći.

U oktobru 1941. godine odlazi u Kukavički partizanski odred, a zatim prelazi na vranjski teren. Tamo organizuje omladinski rad.

21. decembra 1941. vraća se u Kukavički partizanski odred, gde je i poginula 26. marta 1942. godine. Jedna ulica u Leskovcu nosi njeno ime.

_________________________
1Izvor: Rakić, a. Hranislav, Mladost u vihoru revolucije, Leskovac, 1977., str. 69-75.

Biografiju priredile:
Ljiljana Stojanović
Ivana Ristić
Mirjana Mijajlović


Print   Email