Nevena Kostić

Žene feministkinje i aktivistkinje u poslednjim decenijama XX veka



Nevena Kostić (1968 – 2011) je rođena u Leskovcu. Roditelji su joj bili trgovci. Posle srednje škole u Leskovcu, završila je Višu pedagošku školu za vaspitačice, u Gnjilanu. Neko vreme je radila u vrtiću Vukica Mitrović, kao vaspitačica. Bila je od mladosti veoma buntovna i nije podnosila nepravdu, što je bila jedna od važnih predpostavki za kasniji aktivistički rad.

Od 1999. do 2001. godine je jedna od učesnica narodnog protesta protiv režima Slobodana Miloševića i direktorka programa organizacije Narodni parlament, koji je u to vreme bio formiran. Učestvovala je u raznim kampanjama kojima su građani i građanke podsticani da budu aktivniji. Organizovala je razne seminare i tribine za edukaciju svojih sugrađana i sugrađanki.

Od 2001-2006 godine je jedna od osnivačica organizacije Ženski centar i njena podpredsednica te koordinatorka projekta SOS telefona za žene i decu žrtve porodičnog nasilja. U saradnji sa lokalnim vlastima, organizovala je niz seminara, okruglih stolova i konferencija. Koordinirala je rad na SOS telefonu.
2007.godine je osnovala organizaciju Žene za mir, u kojoj je postala prva predsednica.

Radila je na osnaživanju žena, borila se za poboljšnje njihovih života, za njihova prava. Prelazila je granice, gradila mostove mira i solidarnosti na prostorima bivše Jugoslavije. Bila je mirovna aktivistkinja, antimilitaristkinja,feministkinja,borkinja za istinu i pravdu i život bez nasilja. Borila se za svoje stavove,vizije, snove, za bolje društvo, bolji svet.

Umrla je 2011. godine, u Leskovcu, upravo kada je uspešno ostvarena njena zamisao o ženskom fondu u Leskovcu.

Biografiju priredile:
Ljiljana Stojanović
Ivana Ristić
Mirjana Mijajlović


Print   Email