Smiilja Stojanović Tabak

Kraj XIX i prva polovina XX veka

Umetnice, književnice, obrazovane žene, pripadnice komitskog pokreta



Smiilja Stojanović Tabak - Smilja Bis1 (1907-1958) je bila prva leskovačka slikarka. Posle gimnazije, školske 1925/1926. upisala je umetničku školu u Beogradu, kod poznatih slikara Petra Lubarde i Branka Šotre. 1922. je završila nastavnički tečaj Umetničke škole. Prvo mesto službovanja bilo je u gimnaziji u Senti, a zatim je službovala u Velikoj Kikindi, odakle je proterana na samom početku Drugog svetskog rata, 1941. godine. Službovanje nastavlja u leskovačkoj gimnaziji, kao nastavnica crtanja.
Pred kraj života, 1958. godine, uništila je sve svoje slike, sem autoportreta „Portret devojke“ koju je sačuvao njen sestrić Veroljub Cvetković.

Posle gimnazije, školske 1925/1926. upisala je umetničku školu u Beogradu, kod poznatih slikara Petra Lubarde i Branka Šotre. 1922. je završila nastavnički tečaj Umetničke škole.
Prvo mesto službovanja bilo je u gimnaziji u Senti, a zatim je službovala u Velikoj Kikindi, odakle je proterana na samom početku Drugog svetskog rata, 1941. godine. Službovanje nastavlja u leskovačkoj gimnaziji, kao nastavnica crtanja.
Pred kraj života, 1958. godine, uništila je sve svoje slike, sem autoportreta "Portret devojke" koju je sačuvao njen sestrić Veroljub Cvetković.

_________________________
1Izvor: Cvetković T., Znamenite Leskovčanke – Žena-žar života, Naša reč, decembar 2006.

Biografiju priredile:
Ljiljana Stojanović
Ivana Ristić
Mirjana Mijajlović


Print   Email