Blaga Gošović

Žene u NOB



Blaga Gošović (1910, Podgorica - ?) profesorka gimnazije u Užicu. Pre Drugog svetskog rata bila je pristalica naprednog pokreta, sarađivala je sa članovima KPJ, prenosila je i rasturala ilegalnu komunističku štampu. Naročito se zalagala za podizanje svesti i stepena aktivizma kod žena u Užičkom kraju.
Početkom 1941. postala je članica KPJ. Nakon okupacije, uhapšena je od strane kvislinga, pod optužbom da je komunistkinja, ali je puštena iz zatvora. Zatim je po partijskom zadatku upućena u Moravički srez, gde je dočekala oslobođenje Užica i uspostavu Užičke republike. U slobodnom Užicu, kratko je radila u redakciji "Borbe", a potom na organizaciji partizanskih radionica. Postala je članica predsedništva glavnog NOO odbora za Srbiju. Nakon povlačenja partizana u Sandžak, učestvuje u formiranju tamošnjih partizanskih odreda. Završila je sanitetski kurs i kao bolničarka brinula o ranjenicima tokom teških borbi u Crnoj Gori i Bosni, tokom 1942.godine. Nakon treće neprijateljske ofanzive, biva upućena u Hrvatsku, gde radi pri Sanitetskom odseku Glavnog štaba Hrvatske.
Nakon rata, Blaga Gošović je radila u organima za prosvetu i kulturu izvršnog veća SR Hrvatske, sve do penzionisanja 1965. godine. Nosilac je partizanske spomenice i većeg broja odlikovanja.

_________________________
Literatura:
Žene Srbije u NOB , Beograd, 1975
Forum žena Bratunac, Žene u vremenu, Bratunac 2009.
Grupa autora, Istorija Užica 2, Užice 1992.
Života Marković, Narodnooslobodilački pokret u Užičkom kraju, 1942-44, 2010.
Gojko Skoro, Užički okrug u narodnooslobodilačkom ratu. 1981.

Biografiju priredio:
Vladimir Jevtić


Print   Email