Danica Milosavljević

Žene u NOB



Danica Milosavljević (1925, Bioska kod Užica - ) je napredna omladinka, bolničarka i borkinja u sastavu Prve proleterske brigade, koja je zajedno sa svojom jedinicom prošla najteže okršaje tokom trajanja rata u Jugoslaviji.
Kao gimnazijalka Danica se uključila u rad napredne omladine i aktivnosti koje su se odnosile na pripremu i podizanje ustanka u Srbiji, u jesen 1941. godine. Sa 16 godina, uzela je oružje u ruke i stupila u Užički partizanski odred. Završila je kurseve prve pomoći i postala jedna od prvih bolničarki Užičkog NOP odreda.
Sa 17 godina, postala je članica KPJ. Nakon sloma Užičke republike, povlači se sa partizanima u Sandžak, gde ulazi u sastav Prve proleterske brigade. U prvim redovima boraca, sa oružjem u ruci učestvuje u mnogim okršajima. U jednom od njih biva i teško ranjena. Nakon uvođenja oficirskih činova u jedinice NOP, Danica je proizvedena u čin potporučnika. Zabeleženo je da su u jednoj situaciji borci iskazali rezerve prema njenom imenovanju za starešinu, ali je nepoverenje nestalo nakon njenih herojskih podviga u borbama.
Rat je završila u činu kapetana JA, a nakon rata je obavljala različite odgovorne dužnosti. Odlikovana je ordenom narodnog heroja 1953.godine. Danica Milosavljević živi u Beogradu.

_________________________
Literatura:
Žene Srbije u NOB , Beograd, 1975
Forum žena Bratunac, Žene u vremenu, Bratunac 2009.
Grupa autora, Istorija Užica 2, Užice 1992.
Života Marković, Narodnooslobodilački pokret u Užičkom kraju, 1942-44, 2010.
Gojko Skoro, Užički okrug u narodnooslobodilačkom ratu. 1981.

Biografiju priredio:
Vladimir Jevtić


Print   Email