Mileva Filipović

Žene u NOB i AFŽ



Mileva Filipović (1923, Beserovina, Bajina Bašta - 1998, Bratunac), bila je istaknuta društvena, javna i humanitarna radnica u opštini Bratunac (Bosna i Hercegovina). U periodu nakon Drugog svetskog rata, naročito se isticala u borbi za emancipaciju žena i poboljšanje njihovog položaja po selima bratunačke opštine, posebno u oblasti opismenjavanja i usvajanja znanja i veština kojima se olakšavao svakodnevni život žena na selu, gde su zbog snažnog patrijarhalnog nasleđa bile u veoma teškom položaju. Rođena je u selu Beserovina, opština Bajina Bašta. Osnovnu školu i kurs za babice završila je u Bajinoj Bašti. Najveći deo životnog i radnog veka provela je u Bratuncu.
Neposredno nakon rata, kao vredna i napredna omladinka, postala je članica SKOJ-a. Bila je među prvim ženama koje su bile izabrane za odbornice Skupštine opštine Bratunac. Angažman u politici koristila je za borbu za dalje unapređenje položaja žena, nastojeći što više da podstakne njihovo uključivanje u javni život, što nije bilo lako u sredini u kojoj su žene tradicionalno bile u potčinjenom položaju i isključene iz javnog života. Bila je dugogodišnja predsednica Antifašističkog fronta žena (AFŽ), dokazujući sopstvenim primerom da je moguće radom i društvenim angažmanom izboriti se sa patrijarhalnim predrasudama i ostvariti zapažene rezultate u javnom i društvenom životu.
Za svoj rad, Mileva Filipović nagrađena je jednim od najvećih priznanja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Ukazom predsednika Tita, odlikovana je "Medaljom zasluga za narod" 1966.godine.

_________________________
Literatura:
Obrad Dodić, Izginuli i nestali u Drugom svetskom ratu sa područja Bajine Bašte, neobjavljen materijal.
Žene Srbije u NOB, Beograd 1975.
Forum žena Bratunac, Žene u vremenu, Bratunac 2009.
Grupa autora, Istorija Užica 2, Užice 1992.
Života Marković, Narodnooslobodilački pokret u Užičkom kraju, 1942-44, 2010.
Gojko Skoro, Užički okrug u narodnooslobodilačkom ratu. 1981.

Biografiju priredio:
Vladimir Jevtić


Print   Email