Radmila Nikolić

Žene u NOB



Radmila Nikolić (1922, Bajina Bašta - 1942, Banjica), rođena je u siromašnoj porodici i rano je ostala bez oca te bila prinuđena da još kao dete radi po tuđim kućama. Teški uslovi života joj nisu slomili duh, tako da je od najranijih dana, još pre rata, Rada Nikolić bila poznata kao žena koja je dizala glas protiv društvenih nepravdi, siromaštva i nejednakosti.
Kao vrlo mlada pristupila je naprednom pokretu. Po okupaciji zemlje, uključila se u rad za NOP, baveći se prikupljanjem odeće, hrane i sanitetskog materijala za borce.
Tokom Užičke republike, nalazila se na čelu Ženske krojačke radionice, koja je šila odeću za pripadnike partizanskih jedinica.
Nakon sloma Užičke republike, uhapšena je u Bajinoj Bašti i sprovedena u Užice, gde je od strane kvislinškog prekog suda osuđena na smrt. Sprovedena je u logor na Banjici, gde je streljana avgusta 1942. godine. Rada Nikolić je u Banjičkom logoru izvezla maramicu koja je sačuvana i na kojoj se nalaze imena bajinobaštana zatočenih i streljanih u logoru na Banjici.

_________________________
Literatura:
Obrad Dodić, Izginuli i nestali u Drugom svetskom ratu sa područja Bajine Bašte, neobjavljen materijal.
Žene Srbije u NOB, Beograd 1975.
Forum žena Bratunac, Žene u vremenu, Bratunac 2009.
Grupa autora, Istorija Užica 2, Užice 1992.
Života Marković, Narodnooslobodilački pokret u Užičkom kraju, 1942-44, 2010.
Gojko Skoro, Užički okrug u narodnooslobodilačkom ratu. 1981

Biografiju priredio:
Vladimir Jevtić


Print   Email