Saopštenje povodom zabrane LGBT pokreta u Rusiji

Žene u crnom i Beograd Prajd organizuju protest ispred ambasade Ruske Federacije, u sredu, 13. decembra 2023. godine, u 12h, povodom zabrane LGBT pokreta u Rusiji.

Vrhovni sud Rusije je 30. novembra 2023. LGBT pokret označio kao ekstremističku organizaciju i zabranio njegovo delovanje na teritoriji Rusije.

Ovaj potez predstavlja još jedan oblik progona koji beleži duga vladavina režima Vladimira Putina i dodatno će pospešiti ugnjetavanje svih LGBT osobam u Rusiji. Takođe, ova presuda doprineće klimi nekažnjenog i nekažnjivog nasilja koja već postoji u ovom autoritarnom društvu gde se ućutkuju glasovi svih onih koji misle drugačije od vladajućeg režima.

Ruska Federacija, koja već dve godine vrši agresiju na Ukrajinu, uveliko vrši etničko čišćenje manjinskih grupa kroz proces prisilne mobilizacije, otvoreno krši ljudska prava svojih sopstvenih građana označavajući ih kao strane plaćenike i špijune, zabranjuje rad organizacijama za ljudska prava, a sve one koji se usude da protestuju izvodi pred politički montirane procese i osuđuje ih na duge zatvorske kazne.

Vlasti u Rusiji imaju dugu istoriju progona LGBT osoba i svih koji su različiti, a danas, tu sramnu politiku ne sme da sledi nijedna zemlja koja želi da bude demokratska. Ovakve postupke ne sme da sledi ni vladajuća partija u Srbiji, ali ni predsednik Vučić, koji je lično pozivao na prošlogodišnju zabranu EuroPride-a u Beogradu, dok trans osobe naziva „woke ludilom“ i dok odbija da potpiše zakone koji bi omogućili LGBT osobama u Srbiji ravnopravan život.

Ovom prilikom ćemo izraziti svoje:

  • ogorčenje prema ovom postupku ruskih vlasti;
  • saosećanje prema svim onim osobama koje već jesu i koje će tek da budu meta progona;
  • zahteve prema vlasti u Srbiji da prestane sa pružanjem podrške režimu u Rusiji i ogradi se od ovakvih progona


U Beogradu, 12.12.2023.

Žene u crnom
Beograd Prajd
LABRIS – Organizacija za lezbejska ljudska prava
GETEN – Centar za prava LGBTIKA osoba
Grupa "ZAĐI"


Print   Email