Always disobedient, and still in the streets...

Women in black - 30 years of resistance

9th october 1991 we took to the streets of Belgrade for the first time - that is when we began non- violent resistance to the war and the policies of the Serbian regime. So far, we have organized about 2,500 street actions. We are still in the streets ...
Women in Black / WiB is an activist group and network of feminist-anti-militarist orientation, consisting of women, but also men of different generational and ethnic backgrounds, educational levels, social status, lifestyles and sexual choices.

Read more...

Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Povodom 25 godina od genocida u Srebrenici, Žene u crnom su organizovale mirovnu akciju u crnini i ćutanju, na Trgu Republike u Beogradu, 10. jula 2020.

Na stajanju su bila istaknuta dva transparenta:

  • Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici
  • Odgovornost

Pored ova dva transparenta, istaknute su i srebrne folije sa brojem ubijenih u genocidu – 8.372 (ovim činom iznosimo u javni prostor ono što se negira/poriče/umanjuje u većinskoj javnosti Srbije – razmere genocida u Srebrenici, ali to je istovremeno i poziv da se konačno prihvati činjenična istina, a pre svega da se poštuje dostojanstvo žrtava genocida), kao i transparent 25 godina.

Ovom prilikom izvedena je scenska akcija - instaliranje simboličkog/živog memorijala – nastavak izgradnje spomenika žrtvama srebreničkog genocida. Par aktivistkinja je izašlo noseći bele ešarpe koje simbolizuju žalost/tugu zajednice žrtava - čin iznošenja u javni prostor države/društva koji poriču genocid; čin uzimanja belih ešarpi predstavlja čin iskazivanja saosećanja, preuzimanje odgovornosti prema žrtvama i rasporedile se na prostoru Trga (kao antičke Agore – mesta odvijanja javnih/društvenih aktivnosti; mesta objave/najave/iznošenja na videlo važnih činjenica, posebno onih koji se negiraju, potiskuju, falsifikuju, ujedno i čin obraćanja građankama/građanima – važnom adresatu naših poruka. Aktivistkinje su potom ešarpe raširile i držale ih u široko otvorenim rukama – čin posvećenosti, poverenja prema žrtvama. Potom je jedna aktivistkinja položila bele ruže pored nogu aktivistkinja, a zatim su one, jedna po jedna ešarpu stavile oko vrata, a onda položile ruke pored tela – ovim činom aktivistkinje su postajale ’živi’ memorijali/spomenici.

Akcija je bila medijski ispraćena, a protekla je uz policijsko obezbeđenje.

Mirovnu akciju je pokušala da prekine grupa fašista, koji su nosili transparent na kome je bilo ispisano „Aleksandar Vučić = Staša Zajović = Dragan Đilas“. Oni si vikali: „Živeli Radovan Karadžić i Ratko Mladić“, „Srebrenica nije genocid“, kao i „Stašo Vučiću“. Očigledno je da su oni instruirani od strane režima, kako bi prekinuli mirovnu akciju Žena u crnom, a potom se uputili na građanske proteste ispred Skupštine, ne bi li osujetili bilo koji otpor režimu A. Vučića.

U Srbiji pokrenuta kampanja sjećanja na genocid u Srebrenici - Aljazeera
Mirovna akcija Žena u crnom u centru Beograda - Danas
Žene u crnom najavljuju mirovnu akciju: Nikada zaboraviti genocid u Srebrenici! - N1 BiH
Srbija i dalje šuti o genocidu u Srebrenici - DW
Žene u crnom obeležile 25 godina od genocida u Srebrenici, grupa desničara pokušala da prekine skup - Insajder
Performans Žena u crnom u centru Beograda povodom godišnjice zločina u Srebrenici - Beta
Performans Žena u crnom povodom godišnjice zločina u Srebrenici - Autonomija
“Žene u crnom” obeležile godišnjicu zločina u Srebrenici - Nova
Performans Žena u crnom povodom godišnjice zločina u Srebrenici - Novi Magazin


10. jul 2020.10. jul 2020.10. jul 2020.