Always disobedient, and still in the streets...

Women in black - 30 years of resistance

9th october 1991 we took to the streets of Belgrade for the first time - that is when we began non- violent resistance to the war and the policies of the Serbian regime. So far, we have organized about 2,500 street actions. We are still in the streets ...
Women in Black / WiB is an activist group and network of feminist-anti-militarist orientation, consisting of women, but also men of different generational and ethnic backgrounds, educational levels, social status, lifestyles and sexual choices.

Read more...

Mirovni susret „Pamtimo antiratni otpor”

Antiratna grupa Žene u crnom iz Beograda i Građanska akcija Pančevo organizuju događaj „Pamtimo antiratni otpor”,u utorak, 14. decembra 2021. godine u klubu „Kupe” (Ulica braće Jovanović 5 u Pančevu), od 18 sati.

Povodom trideset godina antiratnog otpora u Vojvodini i u celoj Srbiji (1991-2021) organizatori žele da obeleže važne događaje i datume iz istorije antiratnog otpora u Srbiji, da podsete inicijative i dela koja su uglavnom prećutana, potisnuta ili marginalizovana.

Nakon pozdravnih reči Ljilje Spasić, izvršne direktorke Građanske akcije Pančevo i Staše Zajović, u ime Žena u crnom biće predstavljena publikacija „Pamtimo antiratni otpor – Vera Vebel Tatić i Centar za antiratnu akciju Ada” koja je izašla iz štampe ove godine u izdanju Žena u crnom. Vera Vebel Tatić (1943-2020) bila je pokretačica i organizatorka velikog broja antiratnih protesta u Adi i generalno u Potisju i u Vojvodini. O njenom neizbrisivom tragu koji je ostavila u antiratnom aktivizmu govoriće osim Staše Zajović i Ljilje Spasić i Lino Veljak, profesor filozofije i antiratni aktivista iz Zagreba.

Naredni segment događaja posvećen je promociji još jedne publikacije Žena u crnom, „Mapa antiratnog otpora 1991/92”, što će poslužiti podsećanju na brojne građanske antiratne akcije, na pobune rezervista, dezertera, njihovih roditelja, na ženske antiratne inicijative, umetničko-aktivističke događaje, antiratne koncerte, medije…

Treći deo programa nosi naslov „Rat se nastavio drugim sredstvima, a gde je danas antiratni otpor?” i u njemu će govoriti antiratna aktivistkinja i predstavnica fondacije ZDF iz Beograda Vjera Ruljić, antiratna aktivistkinja iz Pančeva i profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Ildiko Erdei, antiratni aktivista i novinar iz Pančeva Nenad Živković i drugi/e aktivisti/kinje, a moderiraće ga Staša Zajović.

Ovim susretom ŽuC i GAP žele ne samo da podsete na delovanje antiratnih aktivistkinja i aktivista, već i da slave veličanstvene poduhvate zajednice hrabrih, odgovornih i solidarnih građanki i građana, njihovo herojsko nenasilno delovanje koje je podrazumevalo ogromni rizik u najtežim vremenima.

Tekst preuzet sa linka Mirovni susret „Pamtimo antiratni otpor”