Uvek neposlušne, i dalje na Ulicama...

Žene u crnom – 30 godina otpora

9. oktobra 1991. godine prvi put smo izašle na ulice Beograda – tada smo započele nenasilni otpor ratu i politici srpskog režima. Do sada smo organizovale oko 2 500 akcija na ulici. I dalje smo na ulicama...
Žene u crnom/ŽUC su aktivistička grupa i mreža feminističko-antimilitarističke orijentacije, koju čine žene, ali i muškarci različite generacijske i etničke pripadnosti, obrazovnog nivoa, socijalnog statusa, životnih stilova i seksualnih izbora.

Pročitajte više...

Saopštenje povodom 15 godina LGBT aktivizma u Srbiji

«Danas Španija, sutra Srbija»

Povodom obeležavanja petnaestogodišnjice LGBT aktivizma u Srbiji, Žene u crnom, zajedno sa Fondom za humanitarno pravo, YUCOM-om (Jugoslovenski komitet pravnika za ljudska prava), Inicijativom mladih za ljudska prava, Anti-trafiking centrom, Incest trauma centrom, Labrisom, NLO-om (Novosadska lezbejska organizacija), Centrom za ženske studije, Glasom razlike, Beogradskim centrom za ljudska prava i Ženskim fondom Rekonstrukcija, započinju kampanju «Danas Španija, sutra Srbija». Kampanju smo započele pozivom javnim ličnostima sa osvedočenim antiratnim angažmanom, da podrže deklaraciju kojom se pored uvažavanja doprinosa gej i lezbejskih aktivista/kinja u antiratnom pokretu, ističe zahtev za jednakopravnošću osoba sa različitim seksualnim izborima. Ovo uključuje zahtev za donošenje i primenu zakona kojima se obezbezbeđuje jednakopravnost osoba sa različitim seksualnim izborom i koji štite ove osobe od nasilja fašističkih i konzervativnih grupa. Isključivanje i nevidljivost bilo koje manjinske grupe u demokratskom društvu, vodi daljoj fašizaciji tog društva. Takođe, ovim povodom imamo zadovoljstvo i čast da ugostimo našu prijateljicu Silviju Haen, dugogodišnju aktivistkinju LGBT pokreta i koordinatorku Nacionalne federacije LGBT u Španiji, inače najaktivniju u lobiranju za usvajanje zakona o jednakopravosti istopolnih zajednica. Silvija Haen će 4. decembra 2005. godine u 14 časova održati u prostorijama Incest trauma centra (Mačvanska 8, Beograd) predavanje o procesu lobiranja i usvajanja zakona o istopolnim brakovima u Španiji. Kampanju su podržale mnoge javne ličnosti i organizacije, iz Beograda i čitave Srbije, potpisivanjem deklaracije i solidarnom pomoći. Do sada su svoju podršku deklaraciji iskazali/e:

Andrej Nosov
Vladimir Goati
Vladimir Vodinelić

I sledeće organizacije:

Centar za mir i razvoj demokratije, Beograd
Inicijativa mladih za ljuska prava, Beograd
Rekonstrukcija ženski fond, Beograd
Glas razlike, Beograd
Labris, Beograd
Ženski centar, Leskovac
Ženske studije, Beograd
Esperanca, Novi Sad
NLO, Novi Sad
Peščanik, Kruševac
SOS, Vlasotince
Centar za afirmaciju mladih, Dimitrovgrad
Moderna žena, Orahovac
Jefimija, Velika Hoča
Impuls, Tutin
Forum žena, Prijepolje
Žar, Kikinda
Taboo, Zrenjanin
Reaguj, Vojvodina
DAH teatar, Beograd

Beograd, 1. decembar 2005.

I sledeće organizacije: Centar za mir i razvoj demokratije, Beograd Inicijativa mladih za ljuska prava, Beograd Rekonstrukcija ženski fond, Beograd Glas razlike, Beograd Labris, Beograd Ženski centar, Leskovac Ženske studije, Beograd Esperanca, Novi Sad NLO, Novi Sad Peščanik, Kruševac SOS, Vlasotince Centar za afirmaciju mladih, Dimitrovgrad Moderna žena, Orahovac Jefimija, Velika Hoča Impuls, Tutin Forum žena, Prijepolje Žar, Kikinda Taboo, Zrenjanin Reaguj, Vojvodina DAH teatar, Beograd Kampanja je u toku, i dalje pristižu potpisi podrške pojedinaca i organizacija. Pozivamo Vas, da se priključite.