Pravda za Mariju Lukić!

Saopštenje povodom predstojećeg ročišta u postupku Marija Lukić protiv Milutina Jeličića Jutke

Mreža Žene u crnom će, 29. januara 2020., zajedno sa udruženjem žena Peščanik prisustvovati ročištu u Osnovnom sudu u Kruševcu, u postupku Marija Lukić protiv Milutina Jeličića Jutke.

Pozivamo Osnovni sud u Kruševcu da sudi nezavisno i nepristrasno, i da izbegne i zanemari sve vrste političkih i interesnih pritisaka vladajućeg režima. Građane i građanke pozivamo da 29. januara izrazimo solidarnost i podršku Mariji Lukić i svim drugim ženama žrtvama seksualnog uznemiravanja.

Krivičnu prijavu za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje uz zloupotrebu službenog položaja1 protiv Milutina Jeličića, bivšeg predsednika opštine Brus, Marija Lukić podnela je 2018., priloživši kao dokaz 15.000 sms poruka, koje joj je Jeličić slao u kontunuitetu od 2 godine, dok je bila zaposlena kao njegova sekretarica. Osim nje, krivičnu prijavu protiv Milutina Jeličića za isto delo, podnelo je još 6 žena. Te prijave odbačene su, uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.

Tokom dosadašnjeg postupka, na glavnim pretresima saslušani su svedoci i svedokinje odbrane. Njihovim iskazima (pored toga što su svi oni mogli da se vide na protestu podrške nasilniku Jeličiću, koji su sami organizovali, ispred suda u Brusu, na kome su nosili bele majice na kojima je pisalo „Pravda za Jutku“) zajedničko je sledeće:

- Okrivljivanje žrtve za nasilje kome je izložena i pretvaranje nasilnika u žrtvu, dokaz je sveprisutne patrijarhalne kolektivne patologije: Marija Lukić je sama odgovorna za nasilje kome je bila izložena i koje trpi još uvek, ona ga je izazvala, dok je okrivljeni Milutin Jeličić od nasilnika ispao žrtva!
- Svedoci odbrane su stavljeni u funkciju odbrane optuženog i narušavanja dostojanstva i moralnog kredibiliteta žrtve: svi svedoci, koji su uglavnom članovi stranke vladajućeg režima, su lažni i njihovi iskazi su u funkciji optuženog i onih iza kojih se krije, a to je režim Aleksandra Vučića!
- Urušavanje javnih institucija, pre svega pravosudnog sistema: u te svrhe smišljeno i sistematski je na suđennjima prisutan režimski klovn, putujući cirkuzant, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj. Ovakva fašistička egzibicija jeste režimski orkestrirano mizogino javno iživljavanje prema neposlušnim ženama.

I ovom prilikom iskazujemo duboko poštovanje prema hrabroj Mariji Lukić, koja je odlučila da progovori, ne samo u svoje ime, nego i u ime svih žena koje su izložene seksualnom nasilju - i u javnoj i u privatnoj sferi.

Stop nasilju prema ženama!

1 Krivični zakonik Republike Srbije, član 182a i član 181, stav 1

29. januar 2020.