PAMTIMO HRABRI OTPOR ŽENA!

INICIJATIVA ZA PROGLAŠENJE 24. MAJA DANOM SEĆANJA NA POBUNU PROTIV PRISILNE MOBILIZACIJE U KRUŠEVCU I RASINSKOM OKRUGU 1999.

"Ako se jedan broj žena odvaži i kaže da sahrane njihovih sinova nisu više njihova privatna stvar, to je rađanje slobode i one ulaze u komunikaciju međusobno i spram vlasti... Protest majki koje su pokušale da spasu svoju decu iz rata na Kosovu možda nije bio građanski u svim elementima, ali je bio iskorak ka slobodi. Simptomatično je da je taj iskorak ka slobodi i individualnosti zaboravljen, umesto da bude polazna tačka za proširenje prostora slobode. Ako nismo slobodni građani, nemamo šanse i možemo se uljuljkivati u nadi da će nas pregovori sa EU nekud odvesti."1

Udruženje žena Peščanik, Mreža žena Rasinskog okruga i Mreža Žena u crnom će i ove godine organizovati akciju obeležavanja godišnjice protesta gradjanki i građana Kruševca i drugih gradova Rasinskog okruga protiv prisilne mobilizacije muškaraca i slanja u rat na Kosovo 1999.
Tokom ulične akcije na platou ispred Doma sindikata u Kruševcu, postavićemo spomen ploču u čast hrabrih žena koje su bile inicijatorke i među najglasnijim govornicama na protestu da se njihovi srodnici vrate kućama. Istovremeno ćemo na mestu obeležavanja postaviti i tablu sa nazivom Tgr hrabrih žena Rasinskog okruga.
Tokom 3 meseca NATO bombardovanja Srbije 1999., u Rasinskom okrugu mobilisano je oko 12 000 muškaraca, a 52 osobe su poginule. Do danas za to niko nije odgovarao. Pozivamo grad Kruševac i Republiku Srbiju da preuzmu punu odgovornost za dogadjaje tokom 1999. godine, za izgubljene živote, patnje i traume stanovništva!

Pozivamo građanke i građane da se pridruže dogadjaju i izraze poštovanje za čin građanske hrabrosti i izlazak na ulice 1999. u cilju odbrane osnovnog ljudskog prava - na život!

Ponedeljak, 16. juni 2016-te
Plato ispred Doma sindikata, od 14 do 16 časova

1 List Republika, broj 368-369, novembar 2005, “Protest majki 1999: između zaborava, prećutkivanja i sećanja”, tekst nakon okruglog stola u Kruševcu u organizaciji Republike i Udruženja žena Peščanik o događajima tokom maja 1999.