Izvesno da će Kosovo biti nezavisno

Članica Žena u crnom Marija Perković ocenila je da su državnim strukturama Srbije mnogo važnije teritorija i granice, nego poštovanje ljudskih prava. Prema njenim rečima, status Kosova se mora što pre rešiti i sasvim je izvesno da će ono biti nezavisno. Mora se poštovati volja većine i pružiti sve garancije manjini, dodala je Perkovićeva.

Predstavnica Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić kazala je da kosovsko društvo nije ono što se tradicionalno zamišlja u Srbiji: "Društvo se modernizuje, urbanizuje, mladi se školuju u inostranstvu i vraćaju na Kosovo da ga menjaju, dodala je ona i napomenula da je prosečna starost stanovnika Kosova 27 godina."

Goran Bogunović iz Socijaldemokratske unije kaže da je podmladak te stranke dosta sarađivao sa mladima parlamentarnih stranaka u Skupštini Kosova, kao i da je kosovsko društvo mnogo progresivnije nego što se to u medijima u Srbiji predstavlja. "Po mnogim pitanjima mi je bliža omladina stranke Vetona Suroija nego omladina DS-a", rekao je Bogunović.