POGLEDAJ SE SRBIJO!

20 godina – 20 ogledala

U okviru obeležavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici Žene u crnom organizuju mirovnu akciju ’’11 jul – Dan sećanja na genocid u Srebrenici – Proglasite!, u četvrtak, 11 juna u 12:00 ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Scenskom akcijom „Pogledaj se Srbijo! 20 godina – 20 ogledala“ želimo da kažemo da Srbija mora da se pogleda u ogledalu i da se suoči sa sopstvenim odrazom u njemu – sa onim svojim ružnim licem koje pokušava da sakrije, zaboravi, potisne, porekne. Sa licem iza kojeg stoji – Srebrenica!

Živimo u državi koja odbija da zločin u Srebrenici proglasi genocidom, što ukazuje na sponu između ideologije zločina i sadašnje vlasti Srbije, održavanje kontinuiteta moralnih i kulturnih obrazaca koji su kreirali i opravdavali rat i sa režimom pod kojim je izvršen genocid – državno organizovani zločin.

Minimiziranje, poricanje i relativizovanje genocida, koji preovladavaju u javnosti Srbije, dokaz je da se naše društvo ni do danas nije jasno odredilo prema ideološkom nasleđu devedesetih i sistemu vrednosti koji je proizveo stradanja i ratove u ime nacije.

Odbijamo falsifikovanje činjenica u vezi sa genocidom. Činjenice moraju da postanu deo kolektivnog pamćenja, obrazovnih, naučnih, kulturnih, političkih institucija. Zaborav i ravnodušnost prema patnjama žrtava genocida u Srebrenici jeste negiranje njihovog, ali i našeg ljudskog dostojanstva.

Ne pristajemo na izgovore da treba da se okrenemo budućnosti, da nema vraćanja u prošlost – uverene smo da se budućnost ne može graditi na izbegavanju suočavanja sa teretom zločina počinjenih u naše ime, a pre svega sa genocidom u Srebrenici.

Samo prihvatanje pune istine, javno priznanje o izvršenom genocidu kao čin kolektivne moralne odgovornosti našeg društva, može biti preduslov ne samo pravednog mira, nego i zajedničke budućnosti svih građanki i građana na ovim prostorima.

Kad se Srbija pogleda u ogledalu, videće Srebrenicu!

Žene u crnom, uz podršku Dah teatra, Autonomnog ženskog centra i Rekonstrukcije ženski fond

U Beogradu, 10. juna 2015.