Protiv imenovanja Arnoa Gujona na funkciju u Vladi Srbije!

Vlada Srbije je 26. novembra 2020. godine imenovala Arnoa Gujona za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Žene u crnom i Helsinši odbor za ljudska prava u Srbiji najoštrije osuđuju ovaj sramni postupak koji Srbiju ozbiljno udaljava od civilizacijskih vrednosti, na kojima se temelji moderna Evropa.

Izražavamo oštro protivljenju ovoj odluci ministra Selakovića, jer smatramo da jedan bivši pripadnik ekstremno desničarske organizacije Blok identitaraca, ne bi smeo da se nađe u Vladi Srbije, koja se bar na deklarativnom nivou zalaže za evropske integracije.

Arno Gujon je poznat po tome da širi mržnju prema svima onima koji nisu beli, koji nisu hrišćani, koji nisu Evropljani i tako dalje i zalaže se za etnički i rasno čiste teritorije. Posebno je poznat po antimigrantskim stavovima i spremnosti na brutalno nasilje protiv njih. Zbog toga je bio krivično gonjen u Francuskoj.
Gujon je proglašen za nepoželjnu osobu u više evropskih zemalja, a nasuprot tome, Srbija mu je pružila gostoprimstvo, dala mu državljanstvo i zaposlila ga kao funkcionera u Vladi.

Ovo što se desilo jasno potvrđuje jačanje procesa fašizacije u Srbiji na nivou države i društva. Takođe, ovo je jasan pokazatelj da država Srbija nikada nije odustala od ciljeva velike Srbije, od „takozvanog“ jedinstva svih srpskih zemalja, od koncepta „svi Srbi u jednoj državi“. Ona se za taj cilj nekada borila u ratu, uzrokujući ogromne ljudske i materijalne gubitke na prostoru cele bivše Jugoslavije, a sada zapošljava osvedočenog ekstremnog desničara da po rečima ministra Selakovića radi na očuvanju i razvoju "duhovne, nacionalne i kulturne samobitnosti srpskog naroda izvan Srbije, pre svega u regionu, posebno važno s obzirom na činjenicu da će uskoro u državama u okruženju biti organizovan popis stanovništva". Gujon je ministru rekao da će se "boriti svim snagama za očuvanje i razvoj duhovnog, nacionalnog i kulturnog položaja srpskog naroda izvan matice, njegovo ekonomsko i kulturno umrežavanje sa Srbijom i očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma".

Dole potpisane organizacije pitaju Vladu Srbije šta želi da postigne imenovanjem Arnoa Gujona na tu funkciju u Vladi?
Dole potpisane organizacije traže od Vlade Srbije da po hitnom postupku razreši svih dužnosti Arnoa Gujona.

Žene u crnom
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

U Beogradu, 01. decembra 2020.