Kontinuitet negiranja genocida u Srebrenici

Skupština Republike Srbije odbila je 19. oktobra 2021. predlog grupe poslanika da se prizna genocid počinjen 1995. u Srebrenici i da se zabrani negiranje genocida. Podsećamo: Genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svetskog rata u Evropi. Režim S. Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske.

Ne iznenađuje nas ta odluka Skupštine, jer poznato je da apsolutnu skupštinsku većinu čine predstavnici stranaka koje su 90-ih godina direktno učestvovale u ratovima i u organizovanju ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici. Te stranke i dalje imaju ratnohuškačku retoriku a za njih su ratni zločinci najugledniji članovi društva.

Pomenutim odbijanjem Skupština je još jednom potvrdila da je Srbiji na delu kontinuitet negiranja genocida. Na taj način se sve građanke i građani Srbije drže u poziciji saučesnika u genocidu, što će imati dugoročne posledice u moralnom slomu društva, otvarajući prostor za propast društva u svakom pogledu. Stoga ćemo i dalje zahtevati da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova i sudski utvrđene činjenice, da se prizna genocid i da se negiranje genocida kvalifikuje kao krivično delo. To su neophodne pretpostavke za to da se Srbija oslobodi tereta zločinačke prošlosti i da se izbegne plaćanje cene za ustrajavanje na politici koja nas vodi u samouništenje.

U Beogradu, 20. 10. 2021.